Jedzenie, Lodówka, Zakupy

i

Autor: East News Zero waste w kuchni. Jak ograniczyć wyrzucanie jedzenia?

Kuchnia

Jak ograniczyć marnowanie jedzenia? Skorzystaj z tych sposobów w swojej kuchni

Wydatki na jedzenie pochłaniają dużą część pensji, dlatego warto mądrze planować posiłki, aby ograniczyć wydatki. Istnieje wiele sprytnych sposobów, dzięki którym zaoszczędzisz na zakupach spożywczych, a także skutecznie zmniejszysz ilość wyrzucanego jedzenia. Oto praktyczne wskazówki.

Marnowanie jedzenia to nie tylko strata zasobów, ale także obciążenie dla środowiska. Na szczęście istnieje wiele praktycznych i prostych sposobów, aby skutecznie zmniejszyć ilość wyrzucanego jedzenia. Wprowadź w swoje życie nawyki, dzięki którym zadbasz nie tylko o swój portfel, ale także o planetę. Zobacz, jak drobne nawyki mogą przynieść wielkie rezultaty dla ciebie i twojego otoczenia.

ZOBACZ RÓWNIEŻ: Jak żyć w stylu zero waste? Łodzianka przez rok nie wyprodukowała żadnych śmieci, Teraz uczy tego innych [AUDIO]

KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchni?

Jak nie marnować jedzenia i oszczędzać pieniądze?

Zmiany nawyków żywieniowych i zakupowych, a także sposoby przygotowywania posiłków i przechowywania produktów mają wielkie znaczenie w chwili, gdy pragniemy ograniczyć marnowanie jedzenia, a co za tym idzie zaoszczędzić pieniądze i przysłużyć się środowisku. Oto najlepsze sposoby na zminimalizowanie wyrzucania żywności.

  1. Kupuj tylko to czego potrzebujesz - zaplanuj posiłki z wyprzedzeniem, przygotuj dokładną listę potrzebnych produktów i kup tylko to czego rzeczywiście potrzebujesz w odpowiedniej ilości.
  2. Przechowuj jedzenie zgodnie z zasadami - Każda lodówka ma podział na strefy, w których należy umieszczać odpowiednie produkty, aby jak najdłużej zachowały świeżość.
  3. Przechowuj jedzenie mądrze - przesuwaj starsze produkty na przód szafki lub lodówki, a nowe umieszczaj z tyłu. Używaj szczelnych pojemników, aby przechowywać otwarte jedzenie w lodówce, i upewnij się, że opakowania są dobrze zamknięte, aby zapobiec szybszemu psuciu się produktów oraz ich wysychaniu.
  4. Czytaj etykiety - różnica między datą "najlepiej spożyć przed" a "terminem przydatności do spożycia" jest istotna. Czasami jedzenie nadal jest bezpieczne po dacie "najlepiej spożyć przed", podczas gdy to "termin przydatności do spożycia" informuje, kiedy jedzenie przestaje być bezpieczne.
  5. Szanuj jedzenie - Nie oceniaj jedzenia po wyglądzie! Jeżeli owoce i warzywa z twojej lodówki nie wyglądają już idealnie, nic nie szkodzi, z pewnością smakują tak samo. Jeżeli jednak jest to dla ciebie zbyt nieapetyczne, z owoców możesz zrobić smoothie lub ciasto, a warzywa użyć do zupy, czy innego dania.
  6. Mroź i wekuj - nie wyrzucaj niezjedzonych dań i zup, które możesz zostawić na później.
  7. Wykorzystuj resztki - Zamiast wyrzucać resztki jedzenia, skompostuj je. W ten sposób przywracasz składniki odżywcze do gleby i zmniejszasz swój ślad węglowy.
  8. Dziel się jedzeniem - przekazuj jedzenie, które mogłoby zostać zmarnowane. Jeżeli masz nadmiar produktów, skorzystaj z jadłodzielni lub aplikacji, dzięki której przekażesz jedzenie osobom potrzebującym.