Jak dopasować wino do potraw? Zdradzamy zasady najlepszych sommelierów

i

Autor: FreePik

WINO

Jak dopasować wino do potraw? Zdradzamy zasady najlepszych sommelierów

2024-07-16 17:21

Jeżeli lubisz odkrywać zwyczaje kulinarne podczas wakacyjnych podróży, z pewnością zauważyłeś, że nawet w skrajnie odmiennych kulturach nietrudno znaleźć wspólny mianownik. Jest nim wino. Ten najpopularniejszy trunek na świecie jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw, jak np. makarony, sałatki i dania wegetariańskie, a także desery. Jak prawidłowo łączyć wino z jedzeniem? Podpowiadamy.

Winnica Widokowa w Komborni to miejsce, gdzie zachwycimy się nie tylko winem

Wino rządzi się pewnymi uniwersalnymi prawami, dotyczącymi serwowania tego alkoholu i łączenia go z jedzeniem. Warto je znać, bo dzięki temu będziemy wiedzieć, jak stworzyć doskonałe kompozycje i z czym nie łączyć wina, żeby nie zepsuć smaku samego trunku oraz danej potrawy. 

Szerokie pojęcie na ten temat mają sommelierzy, czyli kelnerzy specjalizujący się w historii, kulturze i gatunkach win. Tacy eksperci nie tylko zdradzą wiele ciekawostek z najdalszych winnic, ale także doradzą, które wino będzie doskonałą kropką nad i dla potrawy, którą zamówiliśmy. Wiedza na ten temat z pewnością przyda ci się w codziennym życiu. Zaimponujesz nią także znajomym podczas domowych imprez i spotkań w restauracji. Jak prawidłowo dobierać wino do potraw? Zdradzamy zasady prawdziwych znawców tematu. 

Zwróć uwagę na region 

Pochodzenie wina często determinuje jego smak i charakter. Co więcej - to cenna wskazówka dla początkujących  - zazwyczaj wina z danego regionu świetnie komponują się z tutejszą kuchnią. Wynika to z faktu, że potrawy jedzone w danym zakątku świata dopasowywano do lokalnych trunków. Oznacza to, że włoskie wina stanowią doskonałe połączenie z makaronami, pizzą i innymi specjałami rodem ze słonecznej Italii, a z kolei hiszpańskie odmiany to świetne uzupełnienie paelli, tortilli i różnorodnych tapas. 

Szukaj harmonii 

Innym kluczem jest szukanie harmonii pomiędzy winem a jedzeniem. Smak wina powinien być dopełnieniem potrawy, co oznacza, że nie może jej przytłaczać, ani dominować. Jak to wygląda w praktyce? Wina o delikatnych nutach łącz z subtelnymi, lekkimi daniami, a te mocne, o intensywnym smaku serwuj do ciężkich dań o wyrazistym charakterze. 

Co do czego, czyli winiarska alchemia w pigułce

Przygotowujesz przyjęcie i potrzebujesz szybkiej, praktycznej instrukcji? Spieszymy z pomocą!

Lekkie przystawki: świeże, białe wina o wysokiej kwasowości, wina musujące.

Ryby i owoce morza: białe wina o wysokiej kwasowości. Do tłustych ryb pasują także lekkie, czerwone odmiany. 

Czerwone mięso: wyraziste, czerwone wina. 

Drób: zarówno białe, jak i czerwone wina o lekkich kompozycjach. 

Lekkie dania warzywne: świeże białe wina o wysokiej kwasowości. 

Dania warzywne z grilla: różowe wina.

Desery na bazie owoców: słodkie białe wina o owocowych nutach.

Desery czekoladowe: intensywne wina czerwone o głębokim smaku.