Wino rządzi się pewnymi uniwersalnymi prawami, dotyczącymi serwowania tego alkoholu i łączenia go z jedzeniem. Warto je znać, bo dzięki temu będziemy wiedzieć, jak stworzyć doskonałe kompozycje i z czym nie łączyć wina, żeby nie zepsuć smaku samego trunku oraz danej potrawy.
Szerokie pojęcie na ten temat mają sommelierzy, czyli kelnerzy specjalizujący się w historii, kulturze i gatunkach win. Tacy eksperci nie tylko zdradzą wiele ciekawostek z najdalszych winnic, ale także doradzą, które wino będzie doskonałą kropką nad i dla potrawy, którą zamówiliśmy. Wiedza na ten temat z pewnością przyda ci się w codziennym życiu. Zaimponujesz nią także znajomym podczas domowych imprez i spotkań w restauracji. Jak prawidłowo dobierać wino do potraw? Zdradzamy zasady prawdziwych znawców tematu.
Zwróć uwagę na region
Pochodzenie wina często determinuje jego smak i charakter. Co więcej - to cenna wskazówka dla początkujących - zazwyczaj wina z danego regionu świetnie komponują się z tutejszą kuchnią. Wynika to z faktu, że potrawy jedzone w danym zakątku świata dopasowywano do lokalnych trunków. Oznacza to, że włoskie wina stanowią doskonałe połączenie z makaronami, pizzą i innymi specjałami rodem ze słonecznej Italii, a z kolei hiszpańskie odmiany to świetne uzupełnienie paelli, tortilli i różnorodnych tapas.
Szukaj harmonii
Innym kluczem jest szukanie harmonii pomiędzy winem a jedzeniem. Smak wina powinien być dopełnieniem potrawy, co oznacza, że nie może jej przytłaczać, ani dominować. Jak to wygląda w praktyce? Wina o delikatnych nutach łącz z subtelnymi, lekkimi daniami, a te mocne, o intensywnym smaku serwuj do ciężkich dań o wyrazistym charakterze.
Co do czego, czyli winiarska alchemia w pigułce
Przygotowujesz przyjęcie i potrzebujesz szybkiej, praktycznej instrukcji? Spieszymy z pomocą!
Lekkie przystawki: świeże, białe wina o wysokiej kwasowości, wina musujące.
Ryby i owoce morza: białe wina o wysokiej kwasowości. Do tłustych ryb pasują także lekkie, czerwone odmiany.
Czerwone mięso: wyraziste, czerwone wina.
Drób: zarówno białe, jak i czerwone wina o lekkich kompozycjach.
Lekkie dania warzywne: świeże białe wina o wysokiej kwasowości.
Dania warzywne z grilla: różowe wina.
Desery na bazie owoców: słodkie białe wina o owocowych nutach.
Desery czekoladowe: intensywne wina czerwone o głębokim smaku.