Trwa sezon na śliwki. Co przygotować z tych pysznych owoców?

i

Autor: FreePik

KUCHNIA

Idealne ciasto ze śliwkami w roli głównej? Nasz placek podbije serce i podniebienie każdego łasucha

2024-08-12 22:55

Smak śliwek przywodzi na myśl nieuchronnie zbliżającą się jesień. Jednak pierwszymi odmianami tych pysznych owoców możemy cieszyć się już teraz. Sezon na słodkie węgierki to doskonały pretekst do przygotowania pysznych ciast. Oto wyborny placek ze śliwkami, którym osłodzisz sobie końcówkę lata!

Dlaczego warto jeść śliwki?

Węgierka, Renkloda, Kalipso, Opal. Ilość odmian śliwek może przyprawiać o zawrót głowy i z pewnością każdy z nas ma wśród nich swoją ulubioną. Różni je wielkość, barwa i właściwości smakowe, jednak wszystkie bez wyjątku są źródłem cennych składników odżywczych i stwarzają wiele możliwości do kulinarnych popisów. Śliwki warto pałaszować na surowo albo dodawać do owsianki lub deserów. Doskonale sprawdzają się także jako baza do przetworów i wypieków, o czym doskonale wiedziały nasze babcie. Szukasz pomysłu na pyszne ciasto? A może marzysz o tym, by zachować smak śliwek na zimowe miesiące? Oto przepisy ze śliwkami w roli głównej. Wypróbuj je, póki sezon na te owoce trwa w najlepsze.

Pyszny pacek ze śliwkami

Trudno wyobrazić sobie lato bez sezonowych wypieków, a ciasto ze śliwkami to absolutna klasyka lata. Miękkie, biszkoptowe ciasto z dodatkiem słodkich owoców rozpływa się w ustach, a jego przygotowanie jest banalnie proste. Spróbuj, a gwarantujemy, że nie skończy się na jednym kawałku!

SKŁADNIKI:

  • 2 kg mąki pszennej
  • 1 kg śliwek węgierek (mogą być też inne odmiany)
  • 4 jajka
  • pół kostki masła
  • 1 szklanka cukru
  • Pół kostki masła
  • szczypta soli
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE:

1. W rondelku rozpuść masło i odstaw do wystudzenia.

2. Przekrój śliwki na połówki i usuń z nich pestki.

3. Do ostudzonego ciasta dodaj cukier, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sól. Wymieszaj składniki mikserem. Na końcu wbij jajka i ponowie wymieszaj, by powstała jednolita masa.

4.Posmaruj blachę tłuszczem, a następnie wypełnij ją ciastem. Wierzch udekoruj połówkami śliwek. Piecz ciasto w 180 st., aż będzie wyrośnięte i rumiane.

Sezonowy placek ze śliwkami gotowy! Możesz podawać go z lodami waniliowymi lub z kleksem bitej śmietany. Gwarantujemy, że smak tego ciasta stanie się twoim ulubionym wakacyjnym wspomnieniem.