Węgierka, Renkloda, Kalipso, Opal. Ilość odmian śliwek może przyprawiać o zawrót głowy i z pewnością każdy z nas ma wśród nich swoją ulubioną. Różni je wielkość, barwa i właściwości smakowe, jednak wszystkie bez wyjątku są źródłem cennych składników odżywczych i stwarzają wiele możliwości do kulinarnych popisów. Śliwki warto pałaszować na surowo albo dodawać do owsianki lub deserów. Doskonale sprawdzają się także jako baza do przetworów i wypieków, o czym doskonale wiedziały nasze babcie. Szukasz pomysłu na pyszne ciasto? A może marzysz o tym, by zachować smak śliwek na zimowe miesiące? Oto przepisy ze śliwkami w roli głównej. Wypróbuj je, póki sezon na te owoce trwa w najlepsze.
Pyszny pacek ze śliwkami
Trudno wyobrazić sobie lato bez sezonowych wypieków, a ciasto ze śliwkami to absolutna klasyka lata. Miękkie, biszkoptowe ciasto z dodatkiem słodkich owoców rozpływa się w ustach, a jego przygotowanie jest banalnie proste. Spróbuj, a gwarantujemy, że nie skończy się na jednym kawałku!
SKŁADNIKI:
- 2 kg mąki pszennej
- 1 kg śliwek węgierek (mogą być też inne odmiany)
- 4 jajka
- pół kostki masła
- 1 szklanka cukru
- Pół kostki masła
- szczypta soli
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE:
1. W rondelku rozpuść masło i odstaw do wystudzenia.
2. Przekrój śliwki na połówki i usuń z nich pestki.
3. Do ostudzonego ciasta dodaj cukier, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sól. Wymieszaj składniki mikserem. Na końcu wbij jajka i ponowie wymieszaj, by powstała jednolita masa.
4.Posmaruj blachę tłuszczem, a następnie wypełnij ją ciastem. Wierzch udekoruj połówkami śliwek. Piecz ciasto w 180 st., aż będzie wyrośnięte i rumiane.
Sezonowy placek ze śliwkami gotowy! Możesz podawać go z lodami waniliowymi lub z kleksem bitej śmietany. Gwarantujemy, że smak tego ciasta stanie się twoim ulubionym wakacyjnym wspomnieniem.