Pochodząca z Filipin bulwa ma nie tylko cudowny kolor, ale i lekko słodki smak, więc zmielony miąższ lub ekstrakt z tego warzywa idealnie nadają się do barwienia ciast, tart, lodów i lukru. Ziemniaka ube można szukać w sklepach stacjonarnych, a jego ekstrakt jest dostępny w Internecie. Warto więc zamienić klasyczny, wielkanocny sernik w fioletowe dzieło sztuki i sprawić, że nasz świąteczny stół nabierze wyjątkowego charakteru.
SKŁADNIKI na fioletowy sernik:
SPÓD:
- 200 g ciasteczek owsianych
- 2 łyżki miękkiego masła
MASA SEROWA:
- 650 g twarogu sernikowego
- ½ szklanki Cukru Drobnego Diamant
- 250 g masy ube (przepis poniżej)
- ¾ szklanki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżeczki ekstraktu ube (powoduje jedynie mocniejszy kolor ciasta, nie jest niezbędnym składnikiem do powstania wypieku)
- 3 jajka
- szczypta soli
FIOLETOWA MASA UBE:
- 300 g fioletowych ziemniaków ube
- 100 g mleczka kokosowego
- 100 g Cukru Drobnego Diamant
- 100 g mleka skondensowanego, niesłodzonego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Ciastka należy pokruszyć, dodać masło i wymieszać aż powstanie zwarta masa. Masą wyłożyć dno blachy, dobrze dogniatając. Spód piec 15 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, a następnie pozostawić do schłodzenia.
- Aby przygotować masę ube należy ziemniaki obrać, pokroić i ugotować do miękkości. Umieść w blenderze wraz z pozostałymi składnikami, zblendować na jednolitą masę i pozostawić do przestygnięcia. UWAGA! Żeby uzyskać bardziej intensywny fiolet należy dodać sproszkowany ekstrakt ube lub sok z buraka.
- Wszystkie składniki masy serowej, oprócz jajek, należy umieścić w misce miksera, a następnie miksować do połączenia się składników, dodając stopniowo po jednym jajku. Masę należy wlać do formy, z wcześniej przygotowanym spodem i piec 20 minut w 150 stopniach. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 120 stopni i piec przez dwie godziny. Po zakończeniu pieczenia należy uchylić drzwi piekarnika i zostawić sernik do całkowitego przestygnięcia. Gdy sernik ostygnie, włożyć go do lodówki na co najmniej 6-8 godzin, a najlepiej na całą noc.
Tym wyjątkowym ciastem zachwycimy najbliższych i nadamy Wielkanocy zupełnie nowego koloru.
Polecany artykuł: