pomidory

i

Autor: canva

domowe przetwory

Dżem z pomidorów to istny majstersztyk! Sprawdź jak zrobić wytrawną konfiturę z pomidorów, cynamonu i chili

2024-06-25 12:32

Lato zamknięte w słoiku niekoniecznie musi smakować owocami. Kiedy znudzi nam się już żelowanie truskawek, wiśni czy porzeczek, możemy sięgnąć po warzywa. Wytrawne dżemy to świetny dodatek do dań i nieoczywisty sposób na przetwory, którymi będziemy się zajadać jesienią i zimą. Kluczem do udanych wyrobów jest odpowiedni cukier.

Jak zrobić konfitury z pomidorów? Przetwory domowe to coś więcej niż słodkie dżemy i konfitury, które kojarzą nam się z babciną spiżarnią. To także szeroki wachlarz smaków wytrawnych, które mogą wzbogacić nasze potrawy i nadać im wyjątkowego charakteru. Wbrew pozorom, do przygotowania tych smakołyków także niezbędny jest cukier. Najlepszym wyborem będzie cukier żelujący 2:1 Diamant, który nie zawiera konserwantów. Produkt pomaga uzyskać odpowiednią konsystencję, ale także podkreśla smak i zapewnia dłuższą trwałość przetworów.

Jednym z popularnych wytrawnych przetworów jest chutney, pochodzący z kuchni indyjskiej, który łączy w sobie słodkie i pikantne smaki. Można zrobić go z mango, cebuli i przypraw. Stanowi idealny dodatek do mięs, serów czy kanapek. Dzięki cukrowi żelującemu Diamant 2:1, chutney ma odpowiednią gęstość i dłużej zachowuje świeżość.

Dżem truskawkowy.

Dżem z pomidorów - PRZEPIS

SKŁADNIKI:

  • 1 kg pomidorów
  • 500 g cukru żelującego 2:1 Diamant
  • 1/2 łyżeczki kawy mielonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Zasyp cukrem żelującym 2:1 Diamant, dodaj pozostałe składniki, zamieszaj.
  • Doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 3 minuty, często mieszając.

Wytrawne przetwory to doskonały sposób na urozmaicenie codziennych posiłków i eksperymentowanie z nowymi smakami. Kluczem do ich sukcesu jest nie tylko dobór odpowiednich składników, ale także zastosowanie cukru żelującego Diamant 2:1, lub cukru żelującego 3:1 Diamant, które nie zawierają konserwantów, gwarantują idealną konsystencję i trwałość naszych wytrawnych przysmaków. Warto więc sięgnąć po te niezawodne produkty, zainspirować się kulinarnie i przekonać się, że robienie przetworów jest bardzo proste.

materiał prasowy

dżem pomidorowy

i

Autor: materiały prasowe

Owoc czy warzywo? Sprawdź czy odgadniesz!

Pytanie 1 z 12
Oliwki to: