Jak zrobić konfitury z pomidorów? Przetwory domowe to coś więcej niż słodkie dżemy i konfitury, które kojarzą nam się z babciną spiżarnią. To także szeroki wachlarz smaków wytrawnych, które mogą wzbogacić nasze potrawy i nadać im wyjątkowego charakteru. Wbrew pozorom, do przygotowania tych smakołyków także niezbędny jest cukier. Najlepszym wyborem będzie cukier żelujący 2:1 Diamant, który nie zawiera konserwantów. Produkt pomaga uzyskać odpowiednią konsystencję, ale także podkreśla smak i zapewnia dłuższą trwałość przetworów.
Jednym z popularnych wytrawnych przetworów jest chutney, pochodzący z kuchni indyjskiej, który łączy w sobie słodkie i pikantne smaki. Można zrobić go z mango, cebuli i przypraw. Stanowi idealny dodatek do mięs, serów czy kanapek. Dzięki cukrowi żelującemu Diamant 2:1, chutney ma odpowiednią gęstość i dłużej zachowuje świeżość.
Dżem z pomidorów - PRZEPIS
SKŁADNIKI:
- 1 kg pomidorów
- 500 g cukru żelującego 2:1 Diamant
- 1/2 łyżeczki kawy mielonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Zasyp cukrem żelującym 2:1 Diamant, dodaj pozostałe składniki, zamieszaj.
- Doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 3 minuty, często mieszając.
Wytrawne przetwory to doskonały sposób na urozmaicenie codziennych posiłków i eksperymentowanie z nowymi smakami. Kluczem do ich sukcesu jest nie tylko dobór odpowiednich składników, ale także zastosowanie cukru żelującego Diamant 2:1, lub cukru żelującego 3:1 Diamant, które nie zawierają konserwantów, gwarantują idealną konsystencję i trwałość naszych wytrawnych przysmaków. Warto więc sięgnąć po te niezawodne produkty, zainspirować się kulinarnie i przekonać się, że robienie przetworów jest bardzo proste.
materiał prasowy