bez glutenu

i

Autor: canva

dieta bezglutenowa

Bezglutenowe pieczywo z awokado idealne na śniadanie. Zrobisz je z kilku składników

2024-08-26 15:28

Czy dieta bezglutenowa może być nuda i ciężka w przygotowaniu? Nic z tych rzeczy. Jeśli masz ochotę na kanapkę z szynką, możesz zaserwować sobie domowe pieczywo bez glutenu, które zrobione jest z awokado i jeszcze innych kilku składników. Ta propozycja jest banalna w przygotowaniu i bardzo zdrowa.

Bezglutenowa dieta często jest problemem dla wielu osób. Czasami wydaje się nam, że musimy zrezygnować ze wszystkiego i żyć powietrzem, ale tak nie jest. Dieta bezglutenowa to nic innego jak sposób odżywiania, który polega na eliminacji glutenu - białka występującego w pszenicy, jęczmieniu, życie i w owsie. Gluten jest składnikiem, który nadaje wypiekom elastyczność i strukturę, ale dla niektórych osób może być szkodliwy. Unikać go powinny osoby chore na celiakię, te z nadwrażliwością na gluten lub alergią na pszenicę, a także coraz głośniej mówi się o tym, aby obniżyć przeciwciała ATPO oraz ATG, również należy ograniczyć spożywanie glutenu.

ZOBACZ TAKŻE: Masz hashimoto? Za te śniadania Twoja tarczyca Ci podziękuje

Choroba Hashimoto. Jakie daje objawy i jak ją leczyć?

Bezglutenowe pieczywo z awokado - przepis

Dla osób na diecie bezglutenowej wybór pieczywa może być wyzwaniem, ponieważ tradycyjne chleby i bułki zazwyczaj zawierają mąkę pszenną, która jest bogata w gluten. Jednak na rynku dostępnych jest wiele alternatyw, które są bezpieczne dla osób na diecie bezglutenowej. Chleb z mąki gryczanej, ryżowej, kukurydzianej, migdałowej, z mąki kokosowej lub... domowe bułeczki zrobione z awokado. Brzmi dziwnie? Nic z tych rzeczy. Poniżej podajmy przepis jak zrobić przepyszne, zdrowe i bezglutenowe pieczywo z awokado.

Składniki:

  • 1 miękkie awokado,
  • 1 jajko,
  • 200 g ziarnistego twarożku,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ulubione przyprawy,
  • 2 garści startego sera gouda
  • dodatkowo sezam

Przygotowanie:

  • W pierwszej kolejności dodaj do miseczki ziarnisty twarożek, miękkie awokado, jedno jajko, tarty ser, proszek do pieczenia, pieprz, sól, papryczkę chili i wszystko dokładnie zblendować na gładką masę.
  • Następnie tak przygotowane ciasto kładziemy formułując bułeczki - kromeczki na papier do pieczenia posmarowany oliwą. Posypujemy je sezamem.
  • Bezglutenowe pieczywo pieczemy w 180 stopniach - góra dół, przez 25 minut.

Przepis pochodzi od Natalii Maszkowej, którą wiele osób może kojarzyć z programu MasterChef.

Owoc czy warzywo? Sprawdź czy odgadniesz!

Pytanie 1 z 12
Oliwki to: