Cenne źródło witamin i mikroelementów
Nie bez powodu szpinak uważany jest za jedno z najzdrowszych warzyw. W każdym jego listku znajdziemy pełen wachlarz witamin: A, E, C, K oraz witaminy z grupy B. Ponadto, szpinak jest świetnym źródłem magnezu, potasu, fosforu, wapnia, żelaza, cynku i miedzi. Mało który produkt może poszczycić się tak wartościowym składem!
Idealny dla kobiet w ciąży
Przyszłe mamy powinny wprowadzić szpinak do codziennego menu. Dlaczego? Okazuje się, że w tym warzywie liściastym jest sporo kwasu foliowego, który dba o prawidłowy rozwój ciąży. To ważne zwłaszcza w pierwszym trymestrze, kiedy u malucha rozwija się układ nerwowy. Rolą kwasu foliowego jest także troska o dobre samopoczucie mamy – zarówno w trakcie ciąży, jak i w okresie połogu.
Sposób na szczupłą sylwetkę
Liście szpinaku mają bardzo niewiele kalorii, za to dostarczają cennego błonnika, który sprawia, że długo czujemy się syci i nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Co więcej, zawarty w nim potas i witaminy z grupy B przyspieszają spalanie węglowodanów i skutecznie podkręcają przemianę materii. Jedz go zatem jak najwięcej, a waga zacznie spadać w dół.
Pogromca komórek nowotworowych
Liczne badania naukowców potwierdzają, że szpinak to idealny składnik diety antynowotworowej. Niezwykłe właściwości zawdzięcza przeciwutleniaczom, które zwalczają wolne rodniki, odpowiedzialne za stany zapalne oraz rozwój komórek rakowych w organizmie. Za walkę z wolnymi rodnikami odpowiedzialna jest także zawarta w liściach szpinaku witamina C, kwas foliowy oraz chlorofil – substancja o silnym działaniu antyutleniającym.
Kto nie powinien jeść szpinaku?
Choć wydawałoby się, że szpinak to samo zdrowie, istnieją jednak przeciwwskazania do spożywania tego warzywa. W jego liściach znajduje się kwas szczawianowy, który wypłukuje z organizmu wapń. Osoby, które cierpią na kamicę nerkową, powinny sięgać po szpinak z umiarem, a najlepiej zupełnie wykluczyć go z diety.