DIETA

Brain food. Te produkty poprawiają pamięć i koncentrację

2024-04-05 13:27

Są nie tylko smaczne i pełne cennych składników odżywczych, ale także stanowią pokarm dla mózgu. To dzięki tym pokarmom czujemy się wypoczęci, mamy lepszą pamięć i koncentrację, a nasz mózg pracuje sprawnie. Jak komponować posiłki, które odżywiają mózg? Oto 5 produktów określanych jako brain food. Poznaj ich działanie.

Poradnik Zdrowie: mgła mózgowa

Owoce jagodowe

Lubisz truskawki, jagody, borówki, żurawinę i inne owoce z grupy jagodowych? To świetnie, bo mają niebagatelny wpływ na kondycję i funkcjonowanie mózgu. Zawarte w nich flawonoidy, czyli organiczne związki z grupy polifenoli. Ich zadaniem jest przede wszystkim wspieranie czynności poznawczych, a także spowalnianie procesu starzenia komórek nerwowych. Owoce jagodowe to także bomba witamin i pierwiastków, które odżywiają mózg, poprawiają pamięć, niwelują uczucie zmęczenia wspomagają wzrok. Nie można nie wspomnieć o zawartych w nich przeciwutleniaczach, które chronią organizm przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi i zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych.

Ryby

Ryby, szczególnie gatunki morskie, to cenny pokarm dla mózgu. Mięso ryb bogate jest w kwasy omega-3 i omega-6, które poprawiają pracę mózgu, wspierają pracę serca i układu krwionośnego, a także zapobiegają demencji. Ryby są także ważnym składnikiem w profilaktyce groźnych chorób cywilizacyjnych, jak np. miażdżyca, otyłość, nadciśnienie, zawał serca czy nowotwory. Warto jeść je jak najczęściej – mózg nam za to podziękuje.

Zielone warzywa liściaste

Czyli szpinak, sałata, kapusta, jarmuż, a także inne zielone gatunki warzyw, które możesz jeść bez ograniczeń. Dlaczego? Podobnie, jak owoce jagodowe, zawierają cenne przeciwutleniacze, które pozytywnie wpływają na pracę komórek nerwowych. Zawarte w liściach minerały, witaminy, chlorofil i inne dobroczynne substancje wspomagają procesy myślenia i zapamiętywania, odżywiają mózg i opóźniają procesy starzenia. Warto przemycać świeże, chrupiące listki do codziennych posiłków albo przygotowywać z nich pyszne, odżywcze koktajle.

Gorzka czekolada

Mamy dobry pretekst, by jak najczęściej sięgać po tabliczkę czekolady. Zawarty w niej magnez, fosfor, żelazo, potas oraz witaminy z grupy B i przeciwutleniacze wspomagają procesy myślenia, poprawiają koncentrację, obniżają stres i stymulują wydzielanie endorfin, dzięki czemu czujemy się dobrze i mamy pozytywny nastrój. Jedzenie czekolady reguluje ciśnienie krwi i zapewnia sprawność umysłu - także u osób starszych.

Orzechy

Podobnie, jak ryby, orzechy zawierają jedno i wielonasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne do prawidłowej pracy mózgu. Ponadto, w orzechach włoskich, laskowych, nerkowcach czy w orzechach pecan znajdziemy cenne antyoksydanty, polifenole, witaminy oraz minerały. Częste jedzenie orzechów gwarantuje sprawność umysłową i zapobiega takim chorobom, jak Alzheimer, amnezja czy demencja. Dodawaj je do owsianki, musli i sałatek albo spożywaj jako zdrową i smaczną przekąskę w ciągu dnia.