Spis treści
Syrop z dyni jest idealnym dodatkiem do jesiennej kawy, dlatego nic dziwnego, że wiele osób poszukuje informacji na temat tego, jak zrobić go w domu. Jesień to wyjątkowa pora roku, która kojarzy się z ciepłymi barwami liści, przytulnymi wieczorami i aromatami, które wypełniają powietrze. Cynamonki to typowy jesienny wypiek, podobnie jak kruche ciasto ze śliwkami. Nie można również zapomnieć o herbacie z imbirem, goździkami i cytryną, a także o aromatycznej zupie dyniowej.
Nie da się zaprzeczyć, że to właśnie dynia jest jednym z najbardziej charakterystycznych warzyw jesieni. Króluje ona na stołach, zarówno jako element dań wytrawnych, jak i słodkich, a także jako jesienna dekoracja. Sezon na dynie rozpoczyna się wczesną jesienią, a ich pojawienie się w kuchni wiąże się z nadejściem chłodniejszych dni. Symbolizuje obfitość, a jej ciepły, słodki smak idealnie komponuje się z przyprawami takimi jak cynamon, imbir czy gałka muszkatołowa, które również kojarzone są z jesiennym klimatem
Syrop dyniowy do kawy - PRZEPIS
Dynia to warzywo, które wyróżnia się nie tylko swoim wyglądem, ale również delikatnym, słodkim smakiem i w ostatnich latach coraz częściej podawana jest do kawy w formie syropu. Taka kawa to Pumpkin Spice Latte, która zyskała ogromną popularność na całym świecie, zwłaszcza za sprawą sieci kawiarni, takich jak Starbucks. Słodki, lekko korzenny napój stał się synonimem jesieni, a jego premiera w menu oznacza, że zbliża się sezon na swetry, ciepłe szaliki i wieczory z książką przy kominku. Jak zrobić syrop dyniowy do kawy w domu? To naprawdę proste. Poniżej znajdziesz prosty przepis na syrop dyniowy, który doda Twojej kawie prawdziwego jesiennego klimatu.
Składniki:
- 200 g puree z dyni (można użyć gotowego lub przygotować samemu z pieczonej dyni)
- 200 g cukru (biały lub brązowy)
- 250 ml wody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki goździków mielonych (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
ZOBACZ TAKŻE: Kawiarnia w stylu Harry'ego Pottera otwarta w Warszawie. Znamy menu i ceny
Sposób przygotowania:
- W średnim garnku wymieszaj wodę i cukier. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, tworząc syrop.
- Dodaj puree z dyni oraz przyprawy: cynamon, gałkę muszkatołową, imbir i goździki. Mieszaj, aż składniki się połączą.
- Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Zdejmij garnek z ognia i dodaj ekstrakt waniliowy.
- Przecedź syrop przez drobne sitko, aby pozbyć się resztek puree z dyni i przypraw. Przelej do czystej butelki lub słoika.
Syrop dyniowy przechowuj w lodówce. Można go dodawać do kawy, herbaty, gorącej czekolady lub mleka. Doskonale pasuje do kawy latte, ale również do deserów, jogurtów czy owsianki.