Spis treści
Uszka wigilijne to nieodłączna tradycja świąt Bożego Narodzenia. Jak je zrobić? Okazuje się, że nie jest to wcale tak skomplikowane. Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy tradycja odgrywa najważniejszą rolę, również w kuchni. Wśród 12 potraw, które zgodnie z tradycją powinny pojawić się na wigilijnym stole, szczególne miejsce zajmują barszcz czerwony oraz uszka z grzybami. To połączenie zachwyca prostotą, smakiem i doskonale oddaje świąteczny klimat. Uszka to niewielkie pierożki z cienkiego ciasta, nadziewane farszem z grzybów leśnych lub pieczarek. Niektórzy dodają do nich nawet soczewicę, by były bardziej treściwe. Zastanawiasz się jak zrobić idealne ciasto na uszka? Podpowiedź znajdziesz w dalszej części artykułu.
ZOBACZ TAKŻE: Sałatki na Wigilię. Tych propozycji nie może zabraknąć na Twoim stole
Tradycyjny przepis na uszka
Nazwa uszek nawiązuje do ich charakterystycznego kształtu, który przypomina małe uszy. Tradycyjnie są podawane w towarzystwie klarownego barszczu czerwonego, tworząc duet idealny na wigilijny wieczór. Oto przepis na miękkie ciasto na uszka.
SKŁADNIKI NA CIASTO DO USZEK:
- 2 szklanki (lub 320g) mąki pszennej tortowej
- 2/3 szklanki (lub 170 ml) gorącej wody
- 2 łyżki oleju roślinnego (najlepiej rzepakowy)
- 1/3 płaskiej łyżeczki soli
Na stolnicy lub w misce należy połączyć mąkę, jajko, sól, olej i ciepłą wodę. Następnie zagniatać ręcznie ciasto przez kilka minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Po tym czasie należy przykryć je ściereczką i odstawić na 15 minut. Po tym czasie podzielić ciasto na części i cienko je rozwałkować. Kiedy ciasto na uszka jest już rozwałkowane, za pomocą małej szklanki wyciąć kółeczka i nadziewać farszem. Zlepiać jak na pierogi, a potem połączyć boki, tak żeby wyszło "uszko".
ZOBACZ TAKŻE: To najlepsze ciasto na pierogi. Zrób je na święta, a Twoi goście będą zachwyceni
Farsz na uszka - PRZEPIS
Jak zrobić dobry farsz do uszek wigilijnych? Można go zrobić z pieczarek lub grzybów suszonych, które należy zalać ciepłą wodą i odstawić na minimum 2-3 godziny (najlepiej na całą noc). Następnie należy je ugotować w tej samej wodzie przez około 20 minut, aż zmiękną. Po odcedzeniu należy je drobno posiekać.
SKŁADNIKI NA FARSZ:
- 50 g suszonych grzybów (np. borowików lub podgrzybków)
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
Wiemy już jak przygotować suszone grzyby do uszek, oto dalsza część przepisu na farsz do uszek. Cebulę posiekać w drobną kostkę i zeszklić na maśle na złoty kolor. Następnie połączyć ją z grzybami, doprawić solą i pieprzem, wszystko chwilę podsmażyć. Odstawić do ostudzenia. Niektórzy dodają także do farszu odrobinę bułki tartej, a także ugotowaną wcześniej soczewicę. Do wyżej podanego farszu wystarczy około 1/3 szklanki soczewicy zielonej.