halloween

i

Autor: pexels

halloween

Przekąski na Halloween - przepisy idealne na domówkę lub przyjęcie dla dzieci

2024-10-24 15:47

Halloween to doskonała okazja, by nie tylko przebierać się w straszne kostiumy i udekorować dom w mroczne ozdoby, ale również zaserwować przerażająco pyszne przekąski, które zaskoczą gości i dodadzą imprezie wyjątkowego klimatu. Nie masz pomysłu, co zaserwować swoim gościom podczas halloweenowej imprezy? Przychodzimy z pomocą!

Przekąski na Halloween poszukiwane są dziś przez wiele osób - w końcu to straszne święto, zbliża się wielkimi krokami. W związku z tym wiele osób organizuje w domu tematyczne imprezy z przebraniami, dlatego na stole nie może zabraknąć strasznie pysznych przekąsek! Ciasteczka w kształcie dyni, mózgi z galaretki czy mumie z parówek zachwycą zarówno dzieci, jak i dorosłych. Podczas imprezy halloweenowej warto pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa i kreatywności w kuchni, aby impreza zapadła w pamięć wszystkim naszym gościom. Co przygotować na Halloween do jedzenia? Sklepy oferują wiele przekąsek w stylu Halloween - od babeczek, po specjalne żelki lub chrupki w kształcie duszków. Jednak wiadomo, że jak coś zrobi się samemu, jest o wiele bardziej smaczniejsze! 

ZOBACZ TAKŻE: Piotr Mróz wyjął różaniec podczas wywiadu i zagrzmiał o Halloween. Aktor nie gryzł się w język

Halloweenowe ciasteczka

Szybkie przekąski halloweenowe

Jakie przekąski można zrobić na Halloween? Oto co można zaserwować na domówkę - zarówno na przyjęciu dla dorosłych, jak i dla dzieci:

  • Pajęcze ciasteczka - Ciasteczka w kształcie pajęczyny to prosta, ale efektowna przekąska. Wystarczy przygotować klasyczne ciasteczka, np. maślane lub czekoladowe, a następnie za pomocą lukru narysować na nich pajęczynę.
  • Palce wiedźmy z ciasta - Nic tak nie wprowadzi strasznej atmosfery, jak ciastka drożdżowe lub z ciasta francuskiego w kształcie upiornych palców! Uformowane z ciasta palce należy ozdobić „paznokciami” z migdałów i przed upieczeniem naciąć, aby stworzyć naturalne linie skóry. Można dodać czerwoną marmoladę jako „krwawy” akcent.
  • Mózgi z galaretki - Galaretka w kształcie mózgu to klasyczna przekąska na Halloween. Wystarczy zaopatrzyć się w specjalną foremkę w kształcie mózgu, przygotować galaretkę w kolorze różowym lub czerwonym, a następnie podać ją w miseczkach, by wyglądała jak kawałki mózgu. Można dodać trochę bitej śmietany lub sosu malinowego, by uzyskać jeszcze bardziej „krwawy” efekt.
  • Mumie z parówek - Mumie z parówek to kolejny prosty przepis, który wygląda imponująco. Parówki owiń ciastem francuskim, zostawiając małe przerwy, które będą wyglądały jak bandaże mumii. Po upieczeniu dodaj oczka z musztardy lub keczupu. Idealna przekąska na ciepło, która z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
  • Upiorne jabłka w karmelu - Karmelowe jabłka to nieodłączny element wielu imprez halloweenowych. Można je jednak zamienić w coś bardziej strasznego! Jabłka obtoczone w karmelu lub czekoladzie można udekorować białym lukrem, tworząc upiorne twarze lub „ociekające krwią” efekty. Do dekoracji można użyć również cukrowych oczu czy posypek.
  • Oczy zombie z sera - Ta przekąska to idealna opcja na szybki i zdrowy dodatek do halloweenowego menu. Kulki mozzarelli lub innych miękkich serów można zamienić w oczy zombie, nakładając na nie połówki oliwek, a środek wypełniając ketchupem lub sosem pomidorowym.
  • Pizza z dynią - Na Halloween pizza również może nabrać tematycznego charakteru. Zrób pizzę w tradycyjny sposób, a na wierzchu ułóż plastry pomarańczowej papryki w kształcie dyni. Twarz „Jack-o'-lanterna” można stworzyć z oliwek lub salami. To szybki sposób na pyszną przekąskę, która jednocześnie wprowadzi klimat Halloween.
  • Kości z ciasta chlebowego - Ciasto chlebowe uformowane na kształt kości to kolejny pomysł na halloweenową przekąskę. Wystarczy uformować ciasto w kształt kości i upiec w piekarniku. Można je podać z dipem, na przykład sosem pomidorowym (który będzie wyglądał jak krew) lub serem.
  • Skrzydła nietoperza z tortilli - Z tortilli można wyciąć skrzydła nietoperza i podać je z różnymi sosami. Wystarczy pociąć tortillę na odpowiednie kształty, podsmażyć na chrupiąco, a następnie podać z guacamole, sosem pomidorowym lub dipem serowym.
  • Krwawy poncz - Żaden halloweenowy stół nie może obyć się bez napoju! Krwawy poncz można łatwo przygotować z soku z czerwonych owoców, takich jak żurawina, malina czy granat. Aby dodać mu strasznego charakteru, wrzuć do ponczu „oczy”, które stworzysz, zamrażając kulki winogron lub lychee.