Potrawka z kurczaka z rosołu jest obiadem, który można zrobić tanio, szybko i pysznie! Nie lubisz marnować jedzenia i liczysz każdy grosz? Jeśli tak taki obiad z pewnością zagości często na Twoim stole. Potrawka z rosołu to doskonały sposób na wykorzystanie resztek mięsa i warzyw z rosołu, który jest często przygotowywany w wielu domach jako podstawowy, odżywczy posiłek. Nie tylko pozwala to zaoszczędzić czas i pieniądze, ale także minimalizuje marnowanie żywności. Przygotowanie takiego obiadu do ryżu lub ugotowanych ziemniaków jest nie dość, że proste i szybkie, to jeszcze smak potrawki z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jak zrobić dobrą potrawkę? Ten przepis potrafi zaspokoić podniebienia smakoszy.
ZOBACZ TAKŻE: Wrzucam to warzywo do rosołu i cieszę się pięknym kolorem. Smak? Też jest niesamowity!
Pyszna potrawka z kurczaka z rosołu - PRZEPIS
Nie wiesz co zrobić z gotowanym kurczakiem z rosołu? Zamiast wyrzucać mięso do śmietnika, zrób z niego sycącą potrawkę na obiad. Jeśli kilka dni wcześniej gotowałeś rosół na kurczaku, możesz zrobić z niego obiad dla całej rodziny. Potrawka z kurczaka na bazie sosu ze śmietany lub masła i mąki, podana z ryżem lub ugotowanymi i pogniecionymi ziemniakami smakuje wyśmienicie! Oto przepis na pyszną potrawkę z mięsa z rosołu.
SKŁADNIKI:
- ugotowane mięso z kurczaka z rosołu
- ugotowana marchewka (może być wzięta z rosołu lub ugotowana osobno)
- zielony groszek mrożony lub z puszki
- szklanka zimnego rosołu
- 2 łyżki masła prawdziwego
- 2 łyżki mąki pszennej lub ryżowej
- sól, pieprz
- ryż lub ziemniaki
PRZYGOTOWANIE:
- ryż ugotuj w osolonej wodzie
- w międzyczasie wyjmij mięso z kurczaka z rosołu, obierz z kości i skór, podziel palcami na mniejsze kawałki
- marchewkę z rosołu pokroić w kostkę lub jeśli nie mamy ugotować marchewkę w lekko osolonej wodzie, wystudzić i pokroić
- następnie na patelni należy roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać drewnianą łyżką na gładką masę
- do masła i mąki wlej zimnego rosołu i szybko mieszaj tak żeby nie było żadnych grudek
- jak sos będzie gładki dodaj groszek, marchewkę i mięso (w przypadku groszku mrożonego, najpierw gotujemy go w sosie do rozmrożenia i dopiero potem dorzucamy marchewkę i mięso)
- wszystkie składniki delikatnie mieszamy tak żeby mięso się nie rozpadło, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.