Przepis na dubajską czekoladę poszukiwany jest przez wiele osób i nie ma się co dziwić. W końcu to prawdziwy hit, który coraz częściej gości na półkach sklepowych lub na witrynach w cukierniach. Dubajska czekolada szturmem podbiła serca Polaków, a wszystko dlatego, że zachwyca swoją aksamitną konsystencją, intensywnym smakiem i luksusowym wyglądem. Posypana jest jadalnym złotem, a po przełamaniu ma w sobie dużo smacznego, a zarazem pistacjowego nadzienia. Niestety w przypadku tak luksusowej nowości, jej cena jest zawrotna i czasami sięga nawet kilkuset złotych za niewielkie opakowanie! Na szczęście istnieje sposób, by cieszyć się tą wyjątkową słodyczą bez nadwyrężania domowego budżetu. Poniżej podpowiadamy, jak zrobić własną wersję dubajskiej czekolady w domowych warunkach.
ZOBACZ TAKŻE: Pistacjanki tylko z TRZECH składników. Ten deser skradnie Twoje serce!
Tania czekolada dubajska - przepis
Jak zrobić czekoladę dubajską w domu? Przepis nie jest wcale taki skomplikowany, a składniki nie muszą być z tej najdroższej półki. Przypomnijmy, że oryginalna dubajska czekolada składa się z kremu pistacjowego, ciasta kataifi, pasty sezamowej tahini, jadalnego złota i czekolady mlecznej. Poniżej przedstawiamy prosty przepis na dubajską czekoladę, który pozwoli Ci uzyskać niemal ten sam luksusowy smak, jak w przypadku oryginalnej przekąski.
Składniki na domową dubajską czekoladę:
- 160g czekolady deserowej
- 150g płatków kukurydzianych
- 150g kremu pistacjowego
Przygotowanie dubajskiej czekolady:
- czekoladę deserową roztopić w kąpieli wodnej,
- i przelać ją do silikonowej foremki, pokrywając jednocześnie jej boki, wstawić do lodówki do zastygnięcia,
- w międzyczasie pokruszyć płatki kukurydziane i wymieszać z pastą pistacjową,
- tak powstałą masę przełożyć na zastygniętą czekoladę i dokładnie pokryć roztopioną czekoladą, wstawić do lodówki,
- gdy masa zastygnie, czekolada jest gotowa do spożycia.
Dokładną instrukcję jak wykonać dubajską czekoladę w domu, znajdziecie poniżej na jednym z TikToków twórcy internetowego coocharz.