Torrone to tradycyjny włoski deser, który przypomina nugat. Jest to słodki przysmak wytwarzany głównie z miodu, cukru, ubitych białek jaj oraz orzechów, takich jak migdały, orzechy laskowe, pistacje czy orzechy włoskie. Torrone ma swoje korzenie w kuchni włoskiej, ale podobne słodycze są popularne także w Hiszpanii, Francji i innych krajach basenu Morza Śródziemnego.
Sekret przepisu na Pistacjowe torrone tkwi w użyciu Cukru pudru Diamant, który nadaje masie odpowiednią gładkość i sprawia, że składniki doskonale się łączą, tworząc wyjątkowy deser. Przygotowywanie torrone to okazja do wspólnego spędzenia czasu w kuchni i cieszenia się świąteczną atmosferą. Gotowy smakołyk świetnie sprawdzi się jako słodki akcent podczas rodzinnych spotkań.
SKŁADNIKI:
- 200 g Cukru pudru Diamant
- 200 g płynnego miodu wielokwiatowego
- 2 białka
- 150 g obranych pistacji
- 50 g pokrojonych rodzynek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Białka ubijamy na sztywną pianę. W międzyczasie do małego garnka wlewamy miód, wsypujemy Cukier puder Diamant i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy mieszając przez 6-8 minut. Powinien powstać gęsty syrop. Do ubitych białek wlewamy powoli syrop, ubijając na niskich obrotach. Po przelaniu całości syropu, dodajemy rodzynki oraz pistacje i zwiększamy obroty. Masę wyrabiamy przez 5 minut.
- Przygotowujemy naczynie o wymiarach 20x20 lub mniejsze, wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę. Rozprowadzamy w miarę równomiernie i przykrywamy papierem do pieczenia. Wygładzamy ręką lub łyżką i odstawiamy do stwardnienia na około 5-6 godzin. Następnie kroimy na równe prostokąty.
Więcej inspiracji na desery, które podkreślą świąteczną atmosferę, znajdziemy na stronie marki Diamant. Warto odkrywać przepisy, które wypełnią ten wyjątkowy czas niepowtarzalnymi smakami i zapachami.
materiał prasowy