Pistacjowe torrone

i

Autor: materiały prasowe

coś słodkiego

Pistacjowe torrone, czyli deser na świąteczny czas. Oto przepis

2024-12-09 14:17

Grudniowe wieczory, spędzane w domowym zaciszu, to doskonała okazja, by przygotować słodkie niespodzianki dla bliskich. Torrone z pistacjami i rodzynkami zachwyca delikatną konsystencją, chrupiącymi orzechami i subtelną słodyczą. Wyjątkowy smak deseru oraz jego efektowny wygląd sprawią, że stanie się on nie tylko przysmakiem, ale także ozdobą każdego świątecznego stołu.

Torrone to tradycyjny włoski deser, który przypomina nugat. Jest to słodki przysmak wytwarzany głównie z miodu, cukru, ubitych białek jaj oraz orzechów, takich jak migdały, orzechy laskowe, pistacje czy orzechy włoskie. Torrone ma swoje korzenie w kuchni włoskiej, ale podobne słodycze są popularne także w Hiszpanii, Francji i innych krajach basenu Morza Śródziemnego.

Sekret przepisu na Pistacjowe torrone tkwi w użyciu Cukru pudru Diamant, który nadaje masie odpowiednią gładkość i sprawia, że składniki doskonale się łączą, tworząc wyjątkowy deser. Przygotowywanie torrone to okazja do wspólnego spędzenia czasu w kuchni i cieszenia się świąteczną atmosferą. Gotowy smakołyk świetnie sprawdzi się jako słodki akcent podczas rodzinnych spotkań.

SKŁADNIKI:

  • 200 g Cukru pudru Diamant
  • 200 g płynnego miodu wielokwiatowego
  • 2 białka 
  • 150 g obranych pistacji
  • 50 g pokrojonych rodzynek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Białka ubijamy na sztywną pianę. W międzyczasie do małego garnka wlewamy miód, wsypujemy Cukier puder Diamant i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy mieszając przez 6-8 minut. Powinien powstać gęsty syrop. Do ubitych białek wlewamy powoli syrop, ubijając na niskich obrotach. Po przelaniu całości syropu, dodajemy rodzynki oraz pistacje i zwiększamy obroty. Masę wyrabiamy przez 5 minut.
  • Przygotowujemy naczynie o wymiarach 20x20 lub mniejsze, wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę. Rozprowadzamy w miarę równomiernie i przykrywamy papierem do pieczenia. Wygładzamy ręką lub łyżką i odstawiamy do stwardnienia na około 5-6 godzin. Następnie kroimy na równe prostokąty.

Więcej inspiracji na desery, które podkreślą świąteczną atmosferę, znajdziemy na stronie marki Diamant. Warto odkrywać przepisy, które wypełnią ten wyjątkowy czas niepowtarzalnymi smakami i zapachami.

materiał prasowy

Rozpoznasz te ciasta? Quiz dla smakoszy
Pytanie 1 z 11
Jakie ciasto widzisz na zdjęciu?
ciasto, tiramisu