kapsalon

i

Autor: archiwum prywatne ek

palce lizać

Kapsalon czyli inna wersja kebaba. Takie połączenie z pewnością pokochasz!

2024-07-12 11:09

Kebab w picie, kebab w tortilli i a talerzu, to trzy najczęściej zamawiane przysmaki. Dwie pierwsze wersje są najpopularniejsze, jednak czy słyszeliście kiedykolwiek o kapsalonie? To fast-food przypominający kebaba, jednak podawany w aluminiowej foremce.

Kebab, kto go nie kocha? Na samą myśl o tym fast-foodzie cieknie ślinka. To wschodni przysmak, którego pochodzenie ciężko jest ustalić. Uznaje się go za tradycyjną turecką potrawę, jednak najprawdopodobniej powstał już w starożytnej Persji, na terenach współczesnego Iraku. Najpopularniejszą formą w jakiej można go otrzymać to oczywiście pita, czyli okrągłe, pszenne placki lub w tortilli, jednak można też się spotkać z knajpkami, które serwują fast-food w bułce posypanej sezamem. Nie można zapomnieć też o tortilli, którą nadziewa się aromatycznym mięsem i warzywami, a potem zwija w rulon. Kebab można podać także na talerzu z frytkami, a także w nieco innej odsłonie, a mianowicie chodzi o kapsalona. Jest to danie przypominające słynny fast-food, jednak podaje się je w aluminiowej foremce.

ZOBACZ TAKŻE: Jak zjeść kebaba jak arystokrata? Robiliście to źle całe życie!

Czy kebab jest zdrowy?

Kapsalon - przepis na domowy fast-food

Czy wiedziałeś, że kapsalon to popularne danie typu fast-food, które pochodzi z Niderlandów? Wymyślił go w 2003 roku fryzjer z Rotterdamu - Nathaniël Gomes (pseudonim Tati), który we współpracy z położoną niedaleko jego salonu turecką restauracją serwującą szoarmę, połączył wszystkie swoje ulubione składniki w jedną potrawę. Danie to szybko zyskało popularność i stało się stałym elementem menu wielu restauracji z fast-foodami, co ciekawe nawet można dziś kupić kapsalony w budce z kebabem! Jak się robi kapsalon? To bardzo proste danie, które przyrządzisz w pół godziny, a do jego przygotowania są potrzebne warzywa takie jak sałata, pomidor, ogórek, cebula oraz oczywiście mięso, frytki i ser. Danie polewa się także ketchupem oraz sosem czosnkowym. Poniżej znajdziesz dokładny przepis na kapsalona. Przysięgamy - taki "kebab" to palce lizać!

ZOBACZ TAKŻE: Wszystkie biznesy Filipa Chajzera. Kebab i dziennikarstwo to nie wszystko! Co jeszcze robił były gwiazdor TVN-u?

Składniki na kapsalony:

  • frytki
  • filet z kurczaka
  • przyprawa gyros lub kebab-gyros
  • pomidor lub pomidorki cherry
  • ogórki konserwowe lub ogórek zielony świeży
  • czerwona cebula
  • ketchup
  • ser żółty
  • sos czosnkowy - jogurt naturalny, majonez, czosnek, sól i pieprz
  • foremki aluminiowe

Jak zrobić kapsalona? Przygotowanie:

  • w pierwszej kolejności frytki upiecz w piekarniku
  • w międzyczasie pokrój fileta z kurczaka, zamarynowanego wcześniej w przyprawie kebab-gyros
  • przygotuj sos czosnkowy z majonezu, jogurtu naturalnego, czosnku przeciśniętego przez praskę, odrobiny soku z cytryny, soli i pieprzu
  • pokrój warzywa - ogórek świeży lub konserwowy, pomidory lub pomidorki cherry, czerwona cebula
  • opłucz i osusz mix sałat
  • upieczone frytki przełóż do foremek aluminiowych, posyp startym żółtym serem, na to połóż usmażonego wcześniej kurczaka i wstaw do piekarnika na chwilę do rozpuszczenia sera
  • wyjmij z piekarnika, polej ketchupem, wyłóż pokrojone warzywa, mix sałat, znowu warzywa i polej sosem czosnkowym

Smacznego!

Rozwiąż nasz kebabowy quiz i sprawdź, jak wiele wiesz o tej kultowej potrawie!
Pytanie 1 z 9
W którym roku powstał pierwszy na świecie döner kebab?