Twórca döner kebaba, którym jest Kadir Nurman z pewnością nie spodziewał się, że jego autorskie danie zaleje na przestrzeni lat całą Europę! Bułka wypełniona warzywami i mięsem lub alternatywna wersja w tortilli, stała się przysmakiem wielu osób. Nawet restauracje zainspirowały się fast-foodem i podają go w formie bardziej eleganckiej na talerzu. Obok mięsa znajdują się surówki, a także dodatek jakim są wysmażone na głębokim oleju frytki. Pierwszy na świecie döner kebab powstał w 1972 roku, a wymyślił go niemiecki kucharz pochodzący z Turcji - Kadir Nurman. Na fali powstających budek ulicznych z fast-foodami prowadzonych przez emigrantów, kucharz otworzył własne stoisko z kebabem przy berlińskim Dworcu Zoo. Co ciekawe, mężczyzna sam zbudował pierwszy pionowy ruszt do opiekania mięsa, a w składzie kanapki z płaskiego cienkiego chleba znajdowało się oczywiście pieczone mięso baranie i sałatka.
ZOBACZ TAKŻE: Jak zjeść kebaba jak arystokrata? Robiliście to źle całe życie!
QUIZ dla fanów kebaba
Jesteś fanem kebaba i nie wyobrażasz sobie go nie zjeść? Dla wszystkich wielbicieli fast-fooda mamy quiz, który sprawdzi Waszą wiedzę, ale także dzięki przeróżnym pytaniom będziecie mogli dowiedzieć się wielu ciekawostek na temat bułki lub tortilli wypełnionej po brzegi mięsem i warzywami. Do dzieła!
ZOBACZ TAKŻE: Kapsalon czyli inna wersja kebaba. Takie połączenie z pewnością pokochasz!