Spis treści
- Mrożenie pomidorów w całości
- Jak mrozić pomidory żeby były smaczne?
- Porady dotyczące mrożenia pomidorów:
Mrożenie pomidorów to temat, który pojawia się dosyć często. Czy warzywa te można mrozić? Czy po wyjęciu z zamrażarki, pomidory nie zmienią konsystencji i smaku? Okazuje się, że nie każdy jest świadomy, jeśli chodzi o mrożenie warzyw. Pomidor jest doskonałym źródłem witamin, zwłaszcza witaminy C, K, A, a także witamin z grupy B. Zawiera także sporo minerałów, takich jak potas, który wspomaga regulację ciśnienia krwi, oraz magnez i żelazo. To niskokaloryczne warzywo, które co ciekawe zawiera około 20 kcal - a przy tym dostarcza organizmowi sporo błonnika, co wspiera trawienie, zapobiega zaparciom i pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi.
ZOBACZ TAKŻE: Krem z papryki to mistrzostwo! Podaj go z grzanką i serem, a nie pożałujesz
Mrożenie pomidorów w całości
Wiele osób zastanawia się, czy można mrozić pomidory. Dla jednych jest to normalne, a dla innych coś bardzo nietypowego. Okazuje się, że pomidory można śmiało mrozić w zamrażarce i jest to jedna z najskuteczniejszych metod ich długoterminowego przechowywania. Dzięki mrożeniu, warzywa te zachowują swoje wartości odżywcze, jednak należy pamiętać, że ich tekstura po rozmrożeniu może ulec zmianie. Mrożone pomidory najlepiej nadają się do przygotowywania zup, sosów czy dań, w których będą gotowane lub duszone, natomiast krojenie ich na kanapkę, raczej można pominąć.
ZOBACZ TAKŻE: Czy ogórka trzeba obierać ze skórki? Wielu z nas popełnia ten błąd
Jak mrozić pomidory żeby były smaczne?
Istnieje kilka metod mrożenia pomidorów, w zależności od tego, do czego planujemy je później używać. Najprostsza metoda, idealna dla osób, które nie mają czasu na ich obróbkę przed zamrożeniem, to włożenie do zamrażarki całych, umytych i osuszonych pomidorów. Po rozmrożeniu skórka będzie łatwa do zdjęcia, a warzywo idealnie nada się do sosów . W tym wypadku ważne jest, aby po rozmrożeniu użyć pomidorów od razu, ponieważ staną się miękkie i wodniste.
Pomidory można również pokroić na ćwiartki, plastry lub zmiksować na przecier, a następnie zamrozić w porcjach w specjalnych pojemnikach lub woreczkach strunowych. Z tych warzyw można przygotować także sosy pomidorowe, które świetnie nadają się do mrożenia, a po rozmrożeniu zachowują pełnię smaku.
Porady dotyczące mrożenia pomidorów:
- Pomidory najlepiej mrozić w szczelnych pojemnikach lub woreczkach, z których można usunąć nadmiar powietrza – to zapobiegnie ich wysychaniu i powstawaniu „szronu”.
- Przed mrożeniem warto podpisać woreczki datą, aby wiedzieć, jak długo pomidory są przechowywane (zaleca się spożycie mrożonych pomidorów w ciągu 8-10 miesięcy).
- Pomidory po rozmrożeniu stają się bardziej wodniste, dlatego najczęściej nie są zalecane do sałatek czy potraw na zimno – lepiej wykorzystać je do gotowania.
Polecany artykuł: