Pieczona ryba, sałatka jarzynowa czy pierogi, te potrawy wigilijne wykonane z piernika, można było podziwiać podczas tegorocznego konkursu Dekor-Piernik Art. Uczniowie z całej Polski, zjechali do Żychlina, by pokazać swoje piernikowe arcydzieła.
W tym roku temat jest "Piernikowe Boże Narodzenie - święta od kuchni". Na piernikach zobaczymy uszka, barszcz czerwony, grzybową. Naprawdę musicie sobie wyobrazić, jak można doskonale przenieść z talerza na piernik, to co widzimy, na wigilijnym stole.
Powiedziała mi Katarzyna Hryciuk, organizatorka konkursu Dekor-Piernik-Art i dodała, że kreatywność uczestników z roku na rok zachwyca coraz bardziej. Pasja, dbałość o detale i precyzja, to najbardziej opisuje, to co mają w sobie Ci młodzi ludzie.
To nie jest nic ściągnięte z internetu. To jest coś takiego co urodzi się w głowie. Mój pomysł na dzisiejsze pierniki jest w mojej glowie od roku. Cały czas go dopracowywałam i teraz spełniłam swoją kreatywną myśl.
Mówiła nam Iga Dolewska, z Lublina i jednocześnie laureatka konkursu. A w tym roku wszystkie pierniki, wróciły ze swoimi twórcami do domów.