Babka pistacjowa i pomarańczowy mazurek, zwyciężyły w konkursie na najlepsze wypieki wielkanocne. A jury, które oceniało słodkości w wykonane przez uczniów Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych było najbardziej zachwycone...
Smakowitością i wyglądem, bo najważniejsze jest, żeby zachować odpowiednie proporcje, żeby nie było to, ani za bardzo słodkie, ani niesłodkie, żeby właśnie stosować odpowiednią ilość aromatów do ciasta. Po prostu, żeby to było smaczne.
Powiedziała nam Jolanta Knapkiewicz, jury w konkursie na babę i mazurka i dodała, że w tym roku zdecydowanie dominuje pistacja. Uczniowie połączyli ją z tradycyjnymi przepisami.
Do mazurka użyłam krem pistacjowy z białą czekoladą i śmietanką. Też maliny i do ozdoby, pokrojone pistacje i migdały.
Używałam starego przepisu mojej babci i po prostu dodałam do niego pistacji, żeby była nutka nowoczesności.
A zwycięskie wypieki wykonała Julia Banasik i Agnieszka Walińska, uczennice żychlińskiej szkoły. W sumie w konkursie wzięło udział 19 uczniów.