Jakie są objawy po zjedzeniu muchomora czerwonego?
Co roku do szpitala trafia wiele osób, które zatruły się grzybami. Pomimo akcji edukacyjnych leśników i sanepidu, zatrucia grzybami są w Polsce bardzo częste. Niestety brak wiedzy co do zbieranych grzybów może skończyć się w najlepszym wypadku zatruciem w najgorszym śmiercią. Dlatego, jeżeli macie wątpliwości co do zebranych grzybów, to możecie zanieść je do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. To właśnie oni bezpłatnie ocenią czy nasze grzyby są jadalne, czy trujące.
Ostatnio sieć obiegły nagrania promujące zjadanie trujących grzybów, o których każde dziecko wie, że są trujące. Mowa o bardzo charakterystycznych muchomorach czerwonych. Lekarze załamują ręce, bo niestety pojawiają się już w szpitalach pierwsze osoby, które postanowiły spróbować tego trującego grzyba.
-
Czy muchomor czerwony jest trujący?
Odpowiedz na to pytanie brzmi: „TAK – muchomor czerwony jest grzybem trującym”. Potwierdzi to każdy atlas grzybów, lekarz i grzyboznawca. Chociaż w internecie pojawili się pato-influencerzy, którzy zapewniają, że jedzenie tego grzyba jest bezpieczne, to pod żadnym pozorem nie należy iść w ich ślady. Najlepszym przykładem tego, że jedzenie trujących to nie jest dobry pomysł, są trzej młodzi mężczyźni, którzy po zjedzeniu muchomorów trafili na oddział intensywnej terapii Centralnego Szpitala Klinicznego w Łodzi. Przeżyli, ale ich stan był tak ciężki, że wymagał pobytu na OIOM.
Polecany artykuł:
Objawy zatrucia muchomorem czerwonym
Muchomor czerwony (Amanita muscaria) to gatunek trującego grzyba z rodziny muchomorowatych. Ma charakterystyczny czerwony kapelusz w białe plamki. Jest to grzyb, o którym uczy się dzieci w przedszkolu, że jest on trujący i nie należy go zbierać. Najwidoczniej niektórych ominęła ta cenna lekcja, bo zachęcają w internecie do jedzenia tego trującego grzyba.
Na wsiach używano muchomorów głównie jako trutki na muchy. Znane są również podania z medycyny ludowej o stosowaniu tego grzyba jako środka odurzającego. Muchomor czerwony zawiera liczne substancje trujące. Głównie jest to kwas ibotenowy i muscymol, które mają działanie halucynogenne i toksyczne. Grzyb ten zawiera także inne groźne dla człowieka toksyny, w tym muskarynę.
Objawy zatrucia muchomorem czerwonym są bardzo różne i pojawiają się od 30 do 120 minut po spożyciu grzyba. Po zjedzeniu go najczęściej pojawiają się wymioty, biegunka, zaburzenia świadomości, halucynacje, zwolnienie lub przyśpieszenie tętna. Może również wystąpić nagła utrata świadomości, zatrzymanie oddechu, a nawet zapaść. Po dwóch godzinach po zjedzeniu tego trującego grzyba człowiek staje się bardzo senny, najczęściej zasypia głębokim snem, który trwa średnio 8 godzin. Częste spożywanie tego grzyba może wywołać nieodwracalne zmiany patologiczne w mózgu.
Trudno ocenić jaka dawka muchomora czerwonego jest niegroźna dla życia, ponieważ ilość zawartych w nim substancji trujących oraz ich stężenie zależy zarówno od dojrzałości grzyba, jak i okresu, w którym został zerwany.
Podkreślmy to jeszcze raz, jedzenie trujących grzybów w tym muchomora czerwonego to bardzo zły pomysł i lekarze ostrzegają, by pod żadnym pozorem nie ulegać trendom pato-influenserów, którzy nie posiadają wiedzy na temat grzybów, a zależy im jedynie na popularności zyskanej na robieniu czegoś głupiego.
Źródło: Lekarze ostrzegają. Jedzenie muchomorów czerwonych jest bardzo niebezpieczne!