Jaka ryba zamiast karpia na Wigilię? Dziś zastanawia się nad tą kwestią wiele osób. Karp jest najpopularniejszą rybą, która trafia na wigilijny stół. Jego obecność wywodzi się z czasów PRL-u, kiedy to hodowla karpia była łatwa, tania i masowo promowana jako obowiązkowy element świątecznego menu. Dla wielu osób smak i zapach karpia to wspomnienie dzieciństwa, które przywołuje magię świąt, jednak młodsze pokolenie nie za nim nie przepada. Dlaczego? Niektórym osobom przeszkadza jego specyficzny "mulisty" posmak, wynikający z hodowli w stawach, oraz liczne ości, którymi łatwo się zadławić. Na szczęście istnieją alternatywy, które mogą godnie zastąpić karpia na wigilijnym stole.
Czym zastąpić karpia na Wigilię?
Zastanawiasz się, czym zastąpić karpia na wigilijnym stole? Jeśli potrzebujesz alternatywy, mamy kilka propozycji. Jedną z nich jest pstrąg łososiowy, znany również jako pstrąg tęczowy. To ryba, która w ostatnich latach zyskuje na popularności, a jej delikatne mięso, łagodny smak i brak drobnych ości czynią ją świetnym wyborem na świąteczny stół. Jeśli pstrąg łososiowy to nie Twój wybór, możesz również rozważyć inne ryby, które dobrze sprawdzą się na wigilijnym stole.
Alternatywą dla karpia może być też mintaj, sandacz, dorsz, miętus oraz tilapia. Jeśli jednak wolisz coś z wyższej półki, na święta śmiało możesz podać gościom łososia, jednak w tym wypadku warto wiedzieć jaki łosoś jest lepszy. Otóż najzdrowszym wyborem na rynku jest dziki łosoś, zwłaszcza z Pacyfiku, oraz łosoś z certyfikowanych hodowli ekologicznych. Łosoś, którego lepiej unikać to łosoś hodowlany - cena jest niższa, jednak może zawierać ślady antybiotyków lub sztucznych barwników, które nadają mięsu charakterystyczny pomarańczowy kolor.
Polecany artykuł: