Tatar, tradycyjnie przygotowywany z surowego mięsa, doczekał się swojej roślinnej interpretacji, a co więcej, oferuje pełnię smaku i aromatu. Oto przepis na wegański tatar, który stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnej wersji tego dania.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: Najlepszy przepis na leczo z dynią. To idealne danie na jesień
Ten tatar bez mięs to hit wśród wegetarian!
Wegański tatar to doskonałe połączenie prostoty i smaku. Dzięki starannemu dobraniu składników, możemy cieszyć się daniem pełnowartościowym daniem o charakterystycznym smaku. Ten przepis to nie tylko pyszna alternatywa dla mięsnego tatara, ale także dowód na to, że wegańskie dania mogą być równie zaskakujące i apetyczne.
Składniki:
- 1 mała cukinia
- 100 gram suszonych pomidorów
- 2 łyżki oliwy ze słoika z suszonych pomidorów
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki kaparó1
- 1 mała cebula
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki bazylii
Sposób przygotowania:
Cukinię pokrój w cienkie paski i usmaż na patelni z oliwą. W tym czasie poszatkuj cebulę i suszone pomidory. Możesz posłużyć się robotem kuchennym. Gdy cukinia zrobi się miękka, odstaw ją do ostygnięcia, a następnie pokrój ją w małe kawałki. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Uformuj za pomocą niewielkiej miseczki, ułóż na talerzu, udekoruj rukolą i ciesz się wspaniałym smakiem.