Tatar wegetariański

i

Autor: Bartosz Krupa/Dzien Dobry TVN/East News Tatar wegetariański (zdj. poglądowe)

Przepisy

Najlepszy przepis na wegański tatar. Połączenie tych składników zachwyca!

2024-07-24 14:22

W dzisiejszych czasach, coraz więcej osób decyduje się na dietę roślinną, a to wiąże się z poszukiwaniami wyjątkowych i smakowitych dań bezmięsnych. Wśród nich wyróżnia się wyjątkowy wegański tatar, który łączy w sobie takie składniki, których smak z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienie.

Tatar, tradycyjnie przygotowywany z surowego mięsa, doczekał się swojej roślinnej interpretacji, a co więcej, oferuje pełnię smaku i aromatu. Oto przepis na wegański tatar, który stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnej wersji tego dania.

ZOBACZ RÓWNIEŻ: Najlepszy przepis na leczo z dynią. To idealne danie na jesień

Eska Summer City - Stare Jabłonki

Ten tatar bez mięs to hit wśród wegetarian!

Wegański tatar to doskonałe połączenie prostoty i smaku. Dzięki starannemu dobraniu składników, możemy cieszyć się daniem pełnowartościowym daniem o charakterystycznym smaku. Ten przepis to nie tylko pyszna alternatywa dla mięsnego tatara, ale także dowód na to, że wegańskie dania mogą być równie zaskakujące i apetyczne.

Składniki:

  • 1 mała cukinia
  • 100 gram suszonych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy ze słoika z suszonych pomidorów
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki kaparó1
  • 1 mała cebula
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki bazylii

Sposób przygotowania:

Cukinię pokrój w cienkie paski i usmaż na patelni z oliwą. W tym czasie poszatkuj cebulę i suszone pomidory. Możesz posłużyć się robotem kuchennym. Gdy cukinia zrobi się miękka, odstaw ją do ostygnięcia, a następnie pokrój ją w małe kawałki. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Uformuj za pomocą niewielkiej miseczki, ułóż na talerzu, udekoruj rukolą i ciesz się wspaniałym smakiem.