Czy z tortilli można zrobić chipsy? Nic bardziej mylnego! Pizza jest potrawą, którą łatwo podać na różne okazje. Od rodzinnych obiadów, po przyjęcia ze znajomymi i wyjścia do knajpek, pizza zawsze zdaje się być odpowiednim wyborem - w końcu według wielu badań jest najchętniej zamawianą potrawą. Na jej wzór powstało wiele innych przekąsek, obok których fani tego placka nie mogą przejść obojętnie. Zawijane paluchy drożdżowe o smaku pizzy, Calzone, Foccacia, Pinsa, Flammkuchen czyli potrawa z Alzacji, przypominająca cienkie ciasto pizzowe. Nie można zapomnieć także o zawijanej tortilli z dodatkami lub pizzy, którą można zrobić na patelni właśnie na takim spodzie. Tortilla ma także inne zastosowanie. Można z niej zrobić chipsy o smaku pizzy, które zachwycą domowników i gości. Jak je zrobić? Przygotowanie zajmie Ci zaledwie kilka minut!
Przepis na chipsy z tortilli o smaku pizzy
Aż chce się powiedzieć "niebo w gębie". Kilka minut pracy, kilka minut pieczenia i gotowe - goście będą zadowoleni. Jak zrobić chipsy z tortilli o smaku pizzy? Kulinarny hit z TikToka od użytkowniczki @tysiagotuje jest naprawdę prosty. Oto prosty przepis na domowe chipsy z tortilli o smaku pizzy:
Składniki:
- placki tortilli
- ketchup
- 2 ząbki czosnku, które trzeba przecisnąć przez praskę
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- 2 łyżeczki przyprawy do pizzy
- odrobina soli
- 2 łyżki oliwy
- opcjonalnie suszona bazylia
Przygotowanie:
- placki tortilli pokroić na paski, a następnie (nożyczkami lub nożem) nadać im kształt trójkątów
- następnie do miski lub woreczka strunowego przełożyć wszystkie składniki na marynatę
- gdy marynata będzie już gotowa, wrzucamy do niej nasze trójkąty i mieszamy tak, by zostały nią pokryte
- na blachę wyłożoną papierem do pieczenia należy przełożyć trójkąty, tak aby na siebie nie nachodziły
- blachę z chipsami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 min. w 170 st. Celsjusza do momentu aż będą chrupiące (można przetrzymać dłużej, ale trzeba uważać aby się nie spaliły).
Chipsy z tortilli o smaku pizzy można podawać z sosem. Idealny będzie dip pomidorowy, majonezowy, czosnkowy lub majo - sriracha. Smacznego!