Te produkty zwiększają ryzyko zachorowania na raka. Uważaj, co jesz!
PRZETWORZONE mięso (głównie czerwone)
Zawiera związki N-nitrozowe, heterocykliczne aminy aromatyczne (HCA)
więcej...
foto: pixabay
Przetworzone mięso
To przede wszystkim parówki, wędliny, gotowe burgery, kiełbasy, konserwy, salami czy szybka parmeńska
więcej...
foto: pixabay
Alkohol
foto: pixabay
Alkohol
Wódka – te same substancje rakotwórcze, co w parówkach, Whisky – te same, co w Kiełbasach, Gin – te same, co w wędlinach, Wino – gotowych burgerach, Tequila - konserwy, Rum – szynka parmeńska, Jagermeister – suszona wołowina
więcej...
foto: pixabay
Ryby hodowlane z sieciówek
W paszy, którą karmione są ryby znajdują się kantaksantyny. W ich mięsie (które spożyjemy) znajdą się wówczas metale ciężkie i szkodliwe dioksyny
więcej...
foto: pixabay
Tłusta dieta
Rakotwórcza jest również dieta zawierająca wyłącznie białka i tłuszcz – zwłaszcza zwierzęcego
więcej...
foto: pixabay
Sól
Dieta bogata w produkty solone
więcej...
foto: pixabay
Czipsy
Nie dość, że są produktem mocno dosalanym (rak lubi sól, o czym przed chwilą wspomnieliśmy), to w procesie ich tworzenia (w wysokiej temperaturze) powstaje akrylamid, czyli substancja typowo rakotwórcza.
więcej...
foto: pixabay
Cukier
Dieta, w której dominują cukry
więcej...
foto: pixabay
E-papierosy i papierosy
Palenie tytoniu to najgroźniejszy czynnik przyczyniający się do powstania raka płuc. Również E-papierosy są rakotwórcze! Substancje zawarte w liquidach przyczyniają się nie tylko do powstania raka płuc, a również do raka pęcherza moczowego.