Składniki:
4 jajka ugotowane na twardo
1 puszka groszku konserwowego
1 puszka kukurydzy konserwowej
1-2 puszki tuńczyka w sosie własnym
200 g sera żółtego
2-3 ogórki kiszone
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Składniki na sos do sałatki:
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy
sól i pieprz
Wykonanie sałatki warstwowej:
Wszystkie składniki sosu wymieszaj ze sobą, dopraw solą i pieprzem.
Białka jajek oddziel od żółtek. Na dno przeźroczystej miski zetrzyj białka jajek, na tarce o grubych oczkach. Na białkach ułóż odsączony z zalewy groszek, następnie odsączonego tuńczyka, później odsączoną kukurydzę, na to ułóż pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Następnie ułóż starty na grubych oczkach ser żółty. Na ser wylej przygotowany wcześniej sos. Na wierzch zetrzyj żółtka i posyp posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki.