Wigilia
Indyk pieczony w warzywach - króluje na stole w Anglii, Irlandii, Ameryce i Francji.
Tradycyjny czerwony barszcz z uszkami to wigilijna zupa charakterystyczna dla Polski.
Śledzie w śmietanie to przysmak Wielkopolski.
Pierogi z kapustą i grzybami chętnie wybierają niemal wszyscy Polacy.
Śledź w suszonych owocach to przysmak rodem z Kaszub i Pomorza.
Zupa grzybowa to tradycyjne pierwsze danie, świątecznej kuchni Czeskiej.
Praliny z musem waniliowym i orzechami to nieodłączny element świąt na Węgrzech. Mieszkańcy Węgier mówią na nie szaloncukor.
Śledź po żydowsku to przysmak kuchni Podlaskiej.
Świąteczny poncz z suszonych owoców piją głównie Meksykanie i Amerykanie.
Śledzie w oleju to ulubiony przysmak Lubelszczyzny.
Sałatka jarzynowa króluje od lat na niemal każdym świątecznym stole w Polsce.
Kapusta z grzybami, którą najchętniej spożywa się w Wielkopolsce oraz w całym kraju.
Kutia - kluski utarte z makiem. Tradycyjna potrawa wigilijna na Lubelszczyźnie.
Grzyby - podstawa wielu wigilijnych dań.
Sernik świąteczny, który ukochali sobie Amerykanie.
Amerykański, świąteczny pudding. Podczas świąt jedzą go także Anglicy i Irlandczycy.